5 Ağustos 2012 Pazar



TARIK BUĞRA’DAN NOTLAR

                                                                    

        Merhum Tarık Buğra’nın muhtelif zamanlarda tuttuğu günlük ve notları Hatice Buğra Bilen hazırlayarak “Tarık Buğra’dan Notlar” ismiyle 1996 yılında yayınlanmıştı. [1] Kitaptan anlaşıldığı kadarıyla Buğra, eline ne geçmişse; sigara kâğıtlarına, cep defterine, peçetelere varıncaya kadar notları yazmayı ihmal etmemiş. Notlarda çok güzel vecize kıvamında aforizmalar mevcut. Bunların bir kısmını tadımlık da olsa paylaşmak istedim:


“Enayiler Cenneti: Boşu boşuna, dikkatsizlik, ihmaller düzen bozukluğu kazaları ile pisi pisine ölenlerin a’rafı”


“Tokatı atan yiyenden daha daha ağır yük yüklenir. ‘namussuz’ dediği için mi tokat atmıştın. Artık daima namuslu olmalısın ki, adi bir mütecaviz sayılmayasın. ‘Kötü’ diye mi devirdin, ondan çok daha iyi ve dürüst olmalısın ki, gâsıp sayılmayasın.”


“Neden? Bütün hareketlerin altında bu sual yatar. Neden’ini yaşatamayan, bırakan hareket piç olur.”


“Demokrasi sadece eşitlik ve hürriyetin garanti altına alınması değil, aynı zamanda merak etme hakkıdır.”


“Safra atmak: Yükselmek isteyenler bir şeyler feda etmeyi, feda da değil, bir şeylerden vazgeçmeyi bilmeli, korkak olmamalıdır.”
       

“En büyük keşif çöp sepetidir.”


“Belli bir yaşa kadar veya ondan sonra bir şey olamamış, elde edememiş insandan -hele hırsı varsa- kork: Her yıkıcılığa her zillete sürüklenebilir.”


“Kültür bilgi değildir, bilgiden doğru teşhise varacak, sağlam yorum ve muhakeme yapacak şekilde faydalanmaktır. Kompozisyonlara varabilmektir.”


“Her kavga kendi narasını ve türküsünü kendi getirmelidir. Nazım bunun için büyük, bu profesörler, bu politikacılar, bu yazarlar bunun için küçük.”

“Kitabın mutluluğu okuyucusunu bulunca başlar. Yazarınki ise çok daha ötelerdedir. Seçtiğini arar o. Tıpkı uzayda, sınırsız boşlukta.”


“Yorumlar olaylardan daha önemlidir.Cin çarpmışlara, küpe girmeden sirke olmuşlara ithaf.”


“Cehalet okumamaktır. Tek yanlı okumakla da koyulaşır.”


“Vicdan denen şey, başkalarını hesaba katma mecburiyetidir.”


[1] Tarık Buğra, “Tarık Buğra’dan Notlar”, Hazırlayan: Hatice Buğra Bilen, 206 sayfa, 1996, İstanbul, Ötüken Neşriyat


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder